Advanced Technology Centre

Completion date: September 2015

Client: Blackpool & Fylde College

Architect: IBI Taylor Young, Wilmslow – Dave Shoreman

Main Contractor: John Turners

Ceiling Contractor: Hexan Ceilings

Products used:

About the project

Blackpool & Fylde College have a 10 year strategy and an investment of £50 million for a number of initiatives aimed at improving its facilities across the district. One of those initiatives was a £10m investment to build a new 3,200m2 Advanced Technology Centre (ATC), add a 1,100m2 extension to the Construction Skills Centre and remove the Wyre Building. The new ATC will support motor vehicle engineering, advanced manufacturing and processing, with a mix use of teaching, accommodation and workshops.

The architect and college had a key requirement to create spaces which would promote a safe, effective and relaxed learning environment. To achieve this the architect needed to take into account visual appearance, noise reduction, external light and security. They are also working towards ensuring the building achieves an ‘excellent’ BREEAM energy rating, meets and exceeds current building regulations and helps reduce carbon footprint.

The solution

Working closely with Hexan Ceilings, the appointed ceilings contractor, BurgessCEP began to design the perfect ceiling and wall panel solution which would meet the visual, acoustic and budget requirements of the project.

Stephen Clark, Managing Director, HEXAN said;

“The BurgessCEP products were the ideal solution for this project. High quality and provided excellent value for money. The final results met the specification and they look great.”

The atrium

In the atrium we used the Curvatura 3D metal ceiling system due to its extremely flexible design capabilities. The impactful 3D panelled curves were manufactured in striking reds, blacks and whites which delivered beautiful aesthetics, excellent light reflectance and great acoustics. To further support acoustic absorption we applied the Class A sound absorbing Sequence soft fibre wall panels to the walls of the Atrium. Combined, they delivered a striking interior finish.

The workshop

For the creative engineering workshop our Class A sound absorbing Sequence Baffles in fresh, bright white were installed and suspended vertically. The vertical hanging helps to limit noise reverberation whilst still enabling air to circulate around them.

The rest of the building & classrooms

A simple, fresh and stylish design approach was then applied to the classrooms and remaining building. Keeping in mind the need to manage acoustics and create a great learning environment, the obvious choice was our popular and versatile, Class A sound absorbing Sequence wall panels.